10. FEJŐEDÉNY
A zománcozott bádogvödröt a tehenek fejésénél használták, ebben fogták fel
a tejet.
14. SAROKPAD EGYIK RÉSZE
A sarokpad egyszerűbb változatát a konyhában használták, a háttámlás,
karfás sarokpad pedig inkább a tisztaszoba szent sarkában állt.
15. KENYÉRSZAKAJTÓ
A rozsszalmából font kosárkát a kenyérkészítéshez használták.
16. TÖRÖLKÖZŐ
A házilag készített kenderből szőtt kendő a tulajdonosának kelengyéjéhez
tartozhatott, a lány vitte magával a házasságkötése utáni új életére.
17. FELIRATOS FALVÉDŐ
Dísznek és a meszelés védelmére helyeztek készen vett vagy házilag hímzett
textilt a falra a konyhában.
19. KALÁCSSÜTŐ/KUGLÓFSÜTŐ
Ebben a zománcozott bádogtálban kalácsot/kuglófot lehetett sütni, a kalács a
XV. század óta a magyar falusi lakosság legrangosabb ünnepi étele volt, a
kuglóf pedig kései kalácstípus a magyar konyhában.
20. POLCSZÉL
Az edénytartó szekrényeket, polcokat a konyhában vagy a pitvarban gyakran
díszítették hímzett polcszéllel, stelázsicsíkkal.
27. MOZSÁR
A magok és más élelmiszerek megtörésére használt fémmozsárnak a testén
található 3-as szám a mértékegységre utal.
33. SZUSZÉK/ÁCSOLT LÁDA
A háztartásokban ilyen, mértani díszítéssel ellátott szuszékban tárolták a
ruhát, kelengyét, használatát a XIX. század végén elterjedő ruhásszekrények
háttérbe szorították.
40. FÜGGÖNY
A függöny a XIX. században terjedt el a paraszti lakáskultúrában és a
háziparban készítették.
42. CSIZMA
A XIX. század közepétől vált divattá a férfi bőr lábbeli, ami szinte kivétel nélkül
mindig fekete volt és ritkán díszítették.
44. THONET-SZÉK
Michael Thonet bécsi bútorgyárosról kapta a nevét az a bútorcsalád,
amelynek elemeit, például a székeket olcsón és gyorsan elő lehetett állítani
nagyüzemben gőzöléssel hajlított fából.
46. SZŐNYEG
A teljesen tönkrement ruhadarabokat csíkokra vágták és ilyen
rongyszőnyegeket készítettek a textilcsíkokból.
54. KATONAI SZOLGÁLATI EMLÉKLAP
A Monarchia közös hadseregében eltöltött szolgálati éveknek az emlékére
készítettek ilyen lapot, melyen a lovon ülő huszár feje helyére a katona a saját
képét ragasztotta fel.
73. SÜTŐLAPÁT/KENYÉRVETŐ LAPÁT
Egy darabból fából készítették ezt a lapátot, amin a megformált nyers tésztát
a kemencébe vetették, majd a kisült kenyeret kivették.
74. KÖPÜLŐ
A fából készült edény testébe és tetejébe helyezték az alján lyukas koronggal
ellátott köpülőrudat és ezt a rudat mozgatták erőteljesen fel-le, amíg a vaj ki
nem csapódott a tejszínből.
75. KOSÁR
Ez a hosszúkás testű tárolókosár az errefelé szívesen használt rozsszalmából
készült.
79. TEKNŐ
Egy-egy ilyen fateknőt mindig ugyanarra a tevékenységre használtak:
kenyérkészítésre, mosásra a hideg időszakban, disznóölésre, esküvői
előkészületekre.
80. KENYÉRSZAKAJTÓ TÁL
Ezt az edényt egy darab fából vájták ki, és a házi kenyérkészítés kelléke volt,
ebben kovászoltak, dagasztottak és érlelték a tésztát.
81. MOZSÁR
Ebben az abroncsokkal megerősített famozsárban magokat, más
élelmiszereket törhettek egy törőfa segítségével, ami itt most hiányzik.
161. CSIZMALEHÚZÓ
A csizmahúzóra otthon is, a suszterműhelyben is szükség volt a csizmák, zárt
nyelvű vagy oldalt fűzős cipők, bakancsok gyors levételéhez és/vagy
felpróbálásához.
258. MÉRLEG
A tehetősebb paraszti háztartásban használt öntöttvas konyhai mérleg rézből
készült serpenyőjén maximum 5 kg súlyt mérhettek, amikor például
finompékárut készítettek.
261. KÁVÉDARÁLÓ
A háztartási kávédarálók általában egy lezárható felső részből, az alatta
elhelyezkedő őrlőberendezésből és az őrlemény befogadására szolgáló,
kihúzható fiókból állnak.